środa, 8 lutego 2012

Makarony



Uwielbiam makarony pod każdą postacią, a to, że Italia z nich słynie wie każdy.
Legenda mówi, że makarony sprowadził na kontynent  Marco Polo.
Widelec z czterema zębami powstał właśnie na potrzeby jedzenia makaronu. Wymyślił go włoski inżynier Cesare Spaddaccini. Odtąd makaron mógł pojawiać się na dworskich stołach, bowiem wcześniej jadano go tylko rękami. Niezależnie od historii najwięcej makaronu wyrabia się właśnie we Włoszech. Makarony zaskakują nas kształtem i kolorem. Podobno rodzajów makaronu jest więcej niż dni w roku:)


 To w Italii wziął się zwyczaj gotowania makaronu all dente, czyli po prostu - na ząb. A tak ugotowany podobno nie tuczy:)
Najbardziej popularne makarony we Włoszech to: Spaghetti, Tagliatelle, Lasagne, Penne, Riso, Anellini, Bucatini, Canneloni, Farfalle, Fussili, Quadretti i Pici. Ten ostatni zawsze najbardziej mnie fascynował. Pici jest ręcznie rolowany i ma nieregularny kształt. Jest on specjalnością Toskanii. 
Najlepsze w moim życiu spaghetti jadłam w Pistoi. Do dziś czuję smak tego makaronu, który naprawdę rozpływał się w ustach, do tego prawdziwe, pachnące, toskańskie pomidory, bazylia i parmezan. Chyba do końca życia będę pamiętała ten smak. Aż mi ślinka cieknie:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz